Oregano este o plantă din familia mentei sau Lamiaceae.
Oamenii îl folosesc de mii de ani pentru a da savoare mâncărurilor și pentru a trata diferite afecțiuni. Grecii și romanii asociau oregano cu bucuria și fericirea. Numele provine din cuvintele grecești „oros”, care înseamnă munte, și „ganos”, care înseamnă bucurie. Descoperă beneficiile plantei oregano.
Oamenii folosesc oregano în alimentație ca supliment și ca ulei aromatic
Antioxidanții timol, carvacrol, limonene, terpinene, ocimene și cariofilene dau aroma și parfumul plantei. Aceștia contribuie, de asemenea, la beneficiile pentru sănătate ale uleiului de oregano. Oregano oferă alți antioxidanți atunci când oamenii îl consumă în alimentație.
Citește și 7 alimente care îți vor oferi mai multă energie decât o cană de cafea
Beneficii
Printre beneficiile plantei oregano se numără combaterea bacteriilor, ameliorarea inflamațiilor și reglarea zahărului din sânge.
Oamenii din jurul regiunii mediteraneene au folosit oregano timp de secole în medicina pe bază de plante pentru a trata multe afecțiuni, inclusiv:
- răni ale pielii
- dureri musculare
- astm
- crampe
Proprietăți antibacteriene
Principalele componente ale uleiului esențial de oregano sunt carvacrolul și timolul. Aceștia pot avea proprietăți antimicrobiene.
Într-un studiu de laborator din 2019, carvacrolul și timolul au împiedicat dezvoltarea diferitelor tulpini de bacterii Staphylococcus aureus (S. aureus) în carne și produse lactate, sugerând că ar putea ajuta la controlul creșterii bacteriilor în alimente.
Pe fondul preocupărilor tot mai mari legate de bolile care devin rezistente la antibiotice, cercetătorii au efectuat teste de laborator pentru a investiga efectele uleiului de oregano asupra diferiților microbi care nu răspund la alte medicamente.
Citește întreaga știre pe VIVA
COMMENTS