Beneficiile pentru sănătate ale ovăzului

Beneficiile pentru sănătate ale ovăzului

Dacă ovăzul este unul dintre alimentele de confort preferate, nu ești singur. Și, având în vedere ceea ce cercetările ne spun despre beneficiile ovăzului, există motive bune pentru a-l include în dieta ta. Ovăzul este reconfortant și delicios, dar este, de asemenea, incredibil de bun pentru sănătatea ta, și este mai versatil decât crezi.

Ovăzul este considerat un carbohidrat complex, ceea ce înseamna că este eliberat treptat în sânge, menținând nivelul de zahăr din sânge stabil și oferind energie pe o perioada mai lungă de timp. Ovăzul este, de asemenea, o sursă importantă de antioxidanți si polifenoli, care ajută la protejarea organismului împotriva bolilor și a îmbatranirii.

Iată ce beneficii oferă ovăzul:

Este bogat în nutrienți

Jumătate de cană de ovăz uscat, rapid, conține aproximativ:

150 de calorii

5 grame de proteine vegetale

27 de grame de carbohidrați

4 grame de fibre alimentare

Câteva grame de grăsimi

 Ovăzul este, de asemenea, bogat într-o varietate de vitamine și minerale, inclusiv fier, magneziu, zinc, seleniu, vitamine din complexul B și cantități mai mici de calciu și potasiu. Acesta este un pachet impresionant de vitamine și minerale pentru un aliment relativ scăzut în calorii. Toate acestea fac din ovăz un ingredient bogat în nutrienți.

 Furnizează antioxidanți

Antioxidanții polifenolici din ovăz au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. La nivel celular, polifenolii au demonstrat că ajută la combaterea îmbătrânirii și a bolilor prin reducerea stresului oxidativ. (În principiu, stresul oxidativ este un dezechilibru între producția de radicali liberi care pot afecta celulele și capacitatea corpului de a contracara efectele lor nedorite.)

În plus, datorită efectelor lor de protecție, polifenolii au fost asociați cu protecția împotriva bolilor de inimă și accidentelor vasculare cerebrale, precum și împotriva diabetului de tip 2 și obezității.

Susține o nutriție mai bună

Dacă ați evitat consumul de ovăz din cauza conținutului său de carbohidrați, s-ar putea să fiți încântați să știți că acest amidon sănătos susține de fapt gestionarea greutății. Un studiu a demonstrat că cei care consumă în mod obișnuit fulgi de ovăz au un scor mai mare la Indexul de Alimentație Sănătoasă al USDA, care este o măsură a calității generale a dietei.

Ovăzul poate avea de asemenea un efect pozitiv asupra senzației de sațietate,  senzația de plenitudine care persistă după masă, conform unui studiu mic.

Cercetătorii au comparat nivelul de foame și de sațietate al persoanelor după ce au mâncat fie ovăz, fie alt aliment de mic dejun, cum ar fi portocalele. Rezultatul a fost următorul: nu numai că cei care au mâncat ovăz au avut o senzație de sațietate mai mare, dar au fost și mai puțin susceptibili să guste ceva între mese.

Fibra Beta-glucan din fulgii de ovăz este benefică pentru sănătate

O jumătate de ceașcă de ovăz furnizează aproximativ 14% din valoarea zilnică recomandată pentru fibre, dar tipul de fibră găsit în ovăz este unul cu proprietăți unice de protecție pentru sănătate.

Contribuie la fortificarea sistemului imunitar

Un studiu a explicat cum ovăzul conține beta-glucan, o fibră care a demonstrat nu numai că susține funcția imunitară sănătoasă, ci și reduce nivelurile de colesterol și zahăr din sânge. Din aceste motive, consumul regulat de ovăz poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă și diabet de tip 2.

Poate ajuta la prelungirea duratei de viață

Într-o meta-analiză din 2019 s-a constatat că consumul de ovăz poate reduce riscul de deces din toate cauzele, inclusiv din cauza bolilor de inimă, una dintre cele mai frecvente cauze de deces în Statele Unite. În revizuirea lor, cercetătorii au analizat 33 de studii anterioare pentru a determina relația dintre anumite alimente și mortalitatea generală sau bolile cardiovasculare. Au constatat că consumul de cereale integrale, inclusiv consumul de ovăz la micul dejun, a fost asociat cu un risc mai scăzut de deces din toate cauzele, inclusiv din cauza bolilor de inimă.

Metode sănătoase de a mânca ovăz:

Dacă începi ziua cu o porție caldă de ovăz, poți să o îmbunătățești cu ingrediente sănătoase. De exemplu, poți să adaugi o aromă subtilă de sirop de arțar, împreună cu scorțișoară sau ghimbir și fructe proaspete. Adaugă nuci, semințe sau unt de nuci/semințe pentru grăsimi sănătoase și proteine vegetale suplimentare.

Se pot adăuga chiar și legume. Se pot amesteca legume tocate fin sau date pe răzătoare. Orezul cu dovlecei, a devenit o opțiune preferată pentru micul dejun. Pur și simplu se rade dovlecelul crud cu o răzătoare și se amestecă direct în cereale.

Adăugarea de proteine poate fi o altă opțiune sănătoasă pentru micul dejun cu ovăz. Înainte de a adăuga apa fierbinte, puteți amesteca pudră de proteine din plante cu ovăzul uscat. O altă opțiune este să faceți ovăzul peste noapte, adăugând lapte vegetal și alte ingrediente preferate, lăsându-l la frigider pentru a fi servit dimineața.

Puteți adăuga ceva sărat

Ovăzul se potrivește și cu ingrediente sărate. Puteți adăuga legume și ierburi sotate sau coapte la cuptor, un ou, fasole, linte sau tofu pentru proteine și felii de avocado sau un strop de pesto pentru grăsimi sănătoase. Mai multe moduri sărate de a utiliza fulgii de ovăz includ în chiftele vegetale și ca substitut pentru pesmet în orice, de la chiftele (sau chiftele vegetale) la feluri de mâncare la cuptor.

Citește și: Beneficiile Quercetinei

COMMENTS

DISQUS: 0